دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
05 بهمن 1395 - 13:37
مدیرعمل شرکت ملی گاز اعلام کرد:

تکلیف 8 هزار میلیارد تومانی شرکت گاز در هدفمندی یارانه‌ها/ بدعهدی ترکمن‌ها در تجارت گاز

به گفته مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران،‌ این شرکت از محل فروش گاز،‌ سالانه باید 8 هزار میلیارد تومان به سازمان هدفمندی یارانه ها بپردازد؛ با این وجود از سال گذشته تغییر قیمتی در نرخ گاز نداشته‌ایم.
کد خبر : 153464

به گزارش خبرنگار اقتصادی آنا، حمیدرضا عراقی مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران، در نشستی خبری با اعلام این مطلب گفت:‌ امسال با وجود مشکلات پیش آمده و مسئله قطع گاز ترکمنستان، ‌زمستان را بدون قطع گاز پشت سر می گذاریم.


وی در خصوص قطع صادرات گاز ترکمنستان ادامه داد: حساسیت ایجاد شده در این مورد زیاد بود در حالی که قطع گاز یک مورد قراردادی بوده و ربطی به سیاست ندارد.


مدیرعامل شرکت ملی گاز گفت:‌ اکنون با وجود قطع گاز ترکمنستان،‌ مشکلی در تامین گاز صنایع نداریم.


وی قرارداد با ترکمنستان را بلند مدت دانست و افزود:‌ این قرارداد در زمان ریاست جمهوری آیت الله هاشمی رفسنجانی با شرایط مناسب منعقد شد. اما طرف ترکمنستانی در سال 86 قیمت گاز را بالا برد و در مرحله بعد گاز را قطع کرد که با مذاکرات صورت گرفته به فرمول مشخصی برای قیمت گاز وارداتی رسیدیم.


عراقی ادامه داد:‌ حتی این کشور در برخی موارد گاز را برای هر 100 متر مکعب،‌350 دلار در نظر می گرفت که تا 9 برابر گران تر بود.


وی گفت:‌ایران برای تسویه بدهی آن زمان،‌ 2 میلیارد دلار به سازندگان ایرانی ضمانت داد تا با کار در ترکمنستان،‌ پول خود را از ایران بگیرند. زیرا در زمینه انتقال پول در زمان تحریم با مشکل روبرو بودیم.


مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران افزود: در مذاکرات نهایی نیز تصمیم بر این شد تا با محاسباتی که صورت می گیرد میزان بدهی مشخص شده و در صورت وجود بدهی ایران در 12 ماه، آن را به طرف ترکمن بپردازد اما ترکمنستان با وجود این توافق،‌جریان گاز را قطع کرد.


عراقی ادامه داد: از آنجا که جریان گاز قطع شده است،‌ ما دیگر آن صورت جلسه را قبول نداریم و مذاکرات باید مجددا انجام شود.


وی گفت:‌ما همواره به ترکمنستانی ها اعلام کرده ایم که در تامین گاز مشکلی نداریم و در شرایط پیک مصرف،‌نیروگاه ها از سوخت دوم استفاده می کنند.


جریان مستمر در شبکه گاز کشور


عراقی افزود: اکنون 300 هزار کیلومتر شبکه با 21 میلون مشترک بدون حادثه و توقفی به گاز دسترسی دارند و 70 ایستگاه تقویت فشار نیز در کشور فعالیت می کنند تا جریان گاز بدون مشکلی ادامه داشته باشد.


وی به کمپین کاهش دو درجه ای دما اشاره کرد و گفت:‌ این یک حرکت ملی بود و توانست با صرفه جویی منافع کشور را حفظ کند.


مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران ادامه داد:‌ با فعالیت های صورت گرفته،‌با وجود آنکه اکنون اکثر مناطق کشور سرمای شدید دارد اما در هیچ نقطه ای مشکل قطعی گاز و افت فشار نداریم .


به گفته عراقی، در برخی روزها، گاز سی ان جی استان های شمالی قطع می شود تا ورودی گاز این استان ها کم نشده و فشار گاز بالای 500 psi باقی بماند.


معاون وزیر نفت 4 عامل را بر مصرف بهینه تاثیرگذار دانست و افزود: قانون،‌فرهنگ،‌ تکنولوژی و قیمت مناسب عواملی است که می تواند مصرف گاز در کشور را مدیریت کند.


وی به توجه ویژه به گازرسانی روستایی در دولت یازدهم اشاره کرد و گفت: شرکت ملی گاز در چند سال اخیر عملکرد بی سابقه ای در گازرسانی روستایی داشته و هر سال گازرسانی به 5 هزار روستا را در دستور کار خود قرار می دهد که از این تعداد 3 هزار روستا را سالانه به بهره برداری می رسانیم.


عراقی با اشاره به اینکه در گازرسانی روستایی از منابع دولتی استفاده نشده است،‌ادامه داد:‌ برای تامین مالی این بخش از بند ق استفاده کرده ایم. به این صورت که گاز با سوخت های میان تقطیر جایگزین شده و درآمد حاصل از فروش آن سوخت ها صرف گازرسانی می شود. به این شکل منابع دولتی نیز تحت فشار نخواهند بود.


وی افزود:‌ بر اساس برنامه ریزی ها امسال 3500 روستا به بهره برداری می رسد.


عراقی با اشاره به اینکه توسعه خطوط لوله در دستور کار شرکت گاز قرار دارد،‌گفت:‌با توسعه این بخش به دنبال پایداری در انتقال گاز هستیم و با رفع موانع زیست محیطی،‌خط لوله دامغان-کیاسر- نکا،‌سال آینده به بهره برداری خواهد رسید تا مازندران به طور مستقیم به خط مرکزی وصل شده و برای تامین گاز به استان های همجوار وابسته نباشد.


به گفته وی، بخش بزرگی از خط لوله ششم سراسری هفته آینده با حضور وزیر نفت به بهر برداری می رسد که شبکه غرب کشور را پایدارتر کرده و زمینه را برای تقویت صادرات گاز به عراق فراهم می کند.


مدیرعامل شرکت ملی گاز ادامه داد:‌از دیگر پروژه هایی که در کشور آماده بهره برداری است،‌گازرسانی به زاهدان است که امیدواریم تا پیش از پایان سال افتتاح شود. همچنین گازرسانی از ایرانشهر به چابهار نیز اغاز خواهد شد.


حذف واسطه گری در صنعت گاز با اجرای برجام


عراقی گفت:‌بعد از اجرایی شدن برجام،‌ توانستیم اجناس و کالاهای مورد نیاز خود را با هزینه پایین تری تامین کنیم و این کالاها را از مبدا اصلی خود بدون واسطه بخریم.


وی ادامه داد:‌ همچنین برجام این فرصت را ایجاد کرده تا با تردد کشتی های مختلف به بنادر کشور،‌ وضعیت فروش گوگرد و ال پی جی نیز تقویت شود و قیمت های بالاتری را در صادرات آن شاهد باشیم.


معاون وزیر نفت امکان انتقال دانش فنی به کشور را از دیگر دستاوردهای برجام برشمرد و گفت:‌شرکت های خارجی با دانش فنی بالا اکنون به دنبال مشارکت با ایرانی ها هستند.


وی تکالیف اقتصاد مقاومتی در بخش گاز را 4 مورد دانست و افزود:‌ایجاد خط لوله برای صادرات گاز به عراق یکی از این موارد است که هفته آینده به بهره برداری خواهد رسید و ایران آماده است تا هر زمان کشور همسایه اعلام کرد جریان گاز را در این خط ایجاد کند.


عراقی تکمیل خط لوله سیستان و بلوچستان و صادرات گاز به پاکستان را تکلیف بعدی اقتصاد مقاومتی در بخش گاز اعلام کرد و گفت:‌امسال با گازرسانی به زاهدان گام موثری در این زمینه برداشته می شود.


وی ادامه داد:‌ گازرسانی به 1200 خانوار در سال 95 را تکلیف بعدی شرکت ملی گاز است اما این شرکت می تواند بیش از تعهد خود گازرسانی انجام دهد.


مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران،‌کاهش نیم درصدی گازهای گمشده را دیگر تکلیف اقتصاد مقاومتی عنوان کرد و گفت:‌با تغییر کنتورها،‌ احتمال گم شدن،‌تقلب،‌ نشت و ... تا حد زیادی کاهش پیدا کرده و این روند ادامه خواهد داشت.


وی به صادرات گاز به ترکیه نیز اشاره کرد و گفت :‌با برگزاری دادگاه های صورت گرفته بر سر موضوع قیمت گاز،‌ایران توانست ادعای 25 درصدی ترکیه را به 13.3 درصد کاهش دهد و بر این اساس از سال 2012 تا سال 2016 ایران باید 1.9 میلیارد دلار غرامت به ترکیه بپردازد که در تلاشیم تا از محل صورت های گازی صادر شده،‌آن را ظرف چند قسط تسویه کنیم.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب